VISITA D’EN FRANCESC PELACH DE “MAS CASADEVALL”

En la reunió comunitària d’aquest dijous, 28 de febrer del 2013, hem donat la paraula al que va promoure pels anys 60, a Barcelona, l’escola “Guru”, especialitzada en nens amb autisme. Ens referim al pedagog Francesc Pelach. Posteriorment, en el 1984 inicià el que és avui la Fundació “Mas Casadevall” de Serinyà-Banyoles, responent a la necessitat post-escolar de les persones amb autisme. Aquest procés l’ha viscut amb la seva esposa Carme i els ha ajudat la visita a diversos centres de France, particularment a Marsella. Actualment en Francesc està jubilat però forma part del Consell Assessor de l’entitat.

En Francesc al centre durant la xerrada

· En aquest Centre Ocupacional de Mas Casadevall hi treballen 28 persones acollides, amb dues llars en el mateix centre i una altra dintre de Banyoles. Els tallers: espelmes per la casa Roure de Figuers, ceràmica, paper reciclat…..Mereix una menció especial el Restaurant, obert de dilluns a divendres de les 13 a les 15 h. Dues cuineres-monitors, ajudades per les persones acollides, treballen a la cuina. Les monitores només surten de la cuina si sorgeix algun imprevist. El servei de les taules va a càrrec de les persones amb autisme. Poden acceptar un màxim de 30 persones i s’ha de fer per encàrrec. Val a dir que és rentable educativament però no econòmicament parlant.

· Procuren mantenir una relació fluida amb Banyoles ja que “pots tenir una bonica gàbia d’ocells però no deixa de ser gàbia”, afirmava en Francesc fent referència al seu Centre. Per això a la ciutat hi tenen una llar, una parada al mercat setmanal…

· Una de les preocupacions dels pares de les persones del Centre és la tercera edat dels seus fills amb autisme ja que avui el promig d’anys de vida s’iguala amb tothom. Hi estant treballant, procurant que no hagin de deixar el seu entorn, que per a ells és familiar.

· Constaten que les persones acollides amb el temps s’hi van trobant més bé i això sovint porta algun malentès amb els familiars ja que, quan toca o cal, van contents amb els familiars, però també contents retornen a la seva llar del Centre. No han perdut l’estimació vers ells, però sí que aquesta la viuen diferent.

· El món autista és un món molt desconegut i marginat. Sovint en alguns centres s’apliquen teràpies molt severes amb ells, però no és aquest el procediment de Mas Casadevall. Es important comprendre el llenguatge no verbal d’aquestes persones. Algunes de les seves crisis son una expressió de quelcom que volen comunicar confiant que seran escoltats. A una persona que no parli la teva llengua li engegues un insult, però amb un somriure, i ell et respondrà amb una paraula amiga que tampoc entens i amb un altre somriure. Hem de llegir més enllà de les paraules. És per això que els monitors han de tenir molta pau interior i exterior per a poder fer un bon treball. Les persones amb autisme intueixen l’estat d’ànim del monitor i això els pot pacificar o fer entrar en més crisis de les que tindrien. Més d’una vegada les persones acollides han preguntat al Francesc si no es troba bé, si li ha passat quelcom… i ho encerten!

· Anecdòticament ens ha relatat el cas d’una persona que servia les taules del restaurant i que a la cuina va tenir una crisi. Abans de sortir de nou al menjador va etzibar amb violència una paraulota i després amb un somriure als llavis es posà a servir als clients. Ben significatiu!

· Hem acabat agraint al Francesc la seva aportació i quedant, per a començament d’estiu, anar a dinar al restaurant de Mas Casadevall. Li hem lliurat un plat de ceràmica realitzat en el taller del Rusc.

?

En Francesc i l’Enriqueta amb el plat que li vam fer l Taller.

Si vols saber-ne més de Mas  vés a la pàgina web www.mascasadevall.net o al Tel. 972.57.33.13

Entrades relacionades

Translate »