L’ORIGEN

Els inicis de les Comunitats de l’Arca a Catalunya els trobem en la determinació del Doctor Joan Pujol i la seva esposa  Teresa Morell. Aquesta parella van tenir un fill amb la Síndrome de Down, en Joan, i des de sempre havíen tingut una gran sensibilitat i compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual. Alhora eren membres de les Comunitats de Fe i Llum i les Comunitats de l’Arca.

En una reunió de Fe i Llum a Barcelona, va assistir-hi també l’Alain Saint-Macary, membre de l’Arca, convidat pel pare Josep Maria Segura, escolapi. Així es produí la primera trobada de la família Pujol amb l’Arca. Posteriorment van realitzar una estada a la comunitat de la Merci a França.

Aprofitant la bona relació que tenia la família amb els Germans Camils, dels quals n’era metge el Dr. Pujol, aquest va aconseguir que li cedíssin la masia de Can Trompa (actualment El Rusc)  per anar a viure-hi amb la seva esposa, el seu fill Joan i més tard la seva filla Nuri.

Dr. Pujol, en Joan i la Teresa

Era el 1975 quan s’iniciaren les obres per acondicionar la masia que es trobava mig en runes i iniciar una comunitat per a persones amb discapacitat intel·lectual.

De seguida trobà voluntaris col·laboradors, particularment joves, que des de l’exterior o fent-hi estades, organitzaven camps de treball, tot fent pinya per a la futura comunitat.

Un cop arreglada la masia el Dr. Pujol escollí el nom de la Comunitat, es diria El Rusc, perquè en un rusc d’abelles  hi ha una excel·lent organització i cadascú té la seva feina i treballa pel bé comú.

El 1977 es constitueix com Associació.

La vida a la llar El Rusc es combina amb les feines del camp i la cura d’animals a la mateixa finca.

Tot seguit es va crear el Centre Ocupacional on es realitzen activitats laborals, terapèutiques, d’oci, esportives, etc… amb el desig de viure integrats en la societat i en el poble de Tordera.

INCORPORACIÓ A LES COMUNITATS DE L’ARCA

Visita de Jean Vanier al Rusc

Donada la precària salut del Dr. Pujol, l’any 1982, amb la seva esposa, el seu fill Joan i algunes persones acollides, es traslladaren a viure a un pis a Tordera, que anomenaren El Cenacle. Al cap de dos anys retornen a viure a Barcelona.

El 17 de març de 1985 la comunitat El Rusc fou acollida com a membre de ple dret a la Federació de Comunitats de l’Arca Internacional.

INICI DE LA COMUNITAT ELS AVETS

El 1981, tres assistents (monitors) d’El Rusc anaren a Moià per iniciar una nova llar: Els Avets,  gràcies a la donació d’una casa de la Sra. Renée Puy. Aquesta nova llar, amb el Taller Arc de Sant Martí ubicat en un immoble dels pares Escolapis de Moià formaren part de la Comunitat El Rusc. A Moià hi havia les dones i a Tordera els homes. Poc després Els Avets passen a formar part de les comunitats de l’Arca, independents de Tordera però formant part de la mateixa entitat: l’Associació Rusc i Avets.

EL RUSC ES FA GRAN

L’any 1992 es va innaugurar la segona llar residència en el nucli urbà de Tordera per a 8 perones, que s’anomenà El Petit Príncep.

Vista del Pou i El Rusc 20212

Al 2010 s’innaugura El Pou. Un nou espai comunitari, aprofitant l’estructura del vell edifici, on fèia molts anys hi havia el bestià i que es trobava pràcticament en desús. S’anomenà així per ressaltar un pou d’aigua que es troba just al costat de l’edifici. S’hi instal·len els despatxos, sales de reunions i una gran sala polivalent que serveix diàriament de menjador del Centre Ocupacional i setmanalment per acollir-hi les reunions comunitàries i diversos actes.

L’any 2012 les persones de la Llar El Rusc passen a la nova Llar-Residència, El Brunzit, també en el nucli urbà de Tordera, amb capacitat per a 10 persones. Es fa realitat el desig d’anar a viure tots al poble.

El Centre Ocupacional El Rusc segueix ubicat a la masia. Així les persones segueixen anant cada dia a treballar-hi. S’usa tota la planta baixa. I al primer pis es conserven les habitacions i s’usa la Llar per alguns cap de setmana, festius i sobretot per gaudir-la durant les vacances d’estiu.

L’any 2013, El Rusc i els Avets passen a ser dues entitats independents dins de la Federació de l’Arca Internacional, però amb un vincle especial que perdura amb el temps. D’aquesta manera El Rusc es constitueix legalment com a fundació i passa a anomenar-se Fundació Dr. Joan Pujol El Rusc, incorporant així el nom del seu fundador com a homenatge a la seva figura.

El 2016 és l’any de la innauguració de la Llar El Lledoner. És un servei llargament esperat per l’entitat, per a 6 persones en situació d’envelliment o suport integral i que respon a les necessitats reals de les persones d’El Rusc.

També és l’any de l’ampliació del Centre Ocupacional, que s’organitza en dos espais diferents. El gruix del grup segueix a la masia però els que viuen a la Llar El Lledoner realitzen l’activitat diària de Servei de Teràpia Ocupacional al mateix espai.

LA PANDÈMIA DEL NOU CORONAVIRUS

La bombolla d’El Brunzit en temps de pandèmia.

L’any 2020 esclata la pandèmia provocada per la COVID-19 a nivell mundial i l’entitat ha de fer els esforços necessaris per adaptar-se a la realitat i preparar-se per viure un futur incert. És un any ple de reptes a tots els nivells. Cal reorganitzar els equips i vetllar per la salut tan física com emocional de les persones i els diferents equips.

L’espai del Centre Ocupacional roman tancat mig any i l’atenció de les persones es concentra a les llars, convertides cadascuna en una bombolla de convivència.

És l’época del confinament, d’extremar precaucions i seguir els protocols d’higiene i salut marcats per la Generalitat. També d’estar molt atents a la gestió emocional de les persones.

La formació, la creativitat i les noves tecnologíes seran claus per trobar nous espais de relació,  molt malmesos per l’esclat de la pandèmia. L’equip del Centre Ocupacional ofereix el servei per les persones externes que s’han de mantenir a casa amb les seves famílies.

Translate »