TESTIMONI: RAFA JUNCADELLA

El dijous 30 de maig, ens visita, de la mà del nostre Jorge Herrera, Rafa Juncadella, de Nou Barris de Barcelona.
De jove va fundar la comunitat cristiana “Absis”. Als seus 81 anys ens té ben “enganxats” al llarg de la seva xerrada vivencial en la reunió comunitària del Rusc.
És solter però té dos amors i molta fecunditat social.


?

En Rafa acompanyat d’en Jorge, Mn. Perich i Juanito.

Primer amor: Nicaragua.

A la caiguda del dictador Somoza, col•labora amb el nou règim sandinista a través de brigades cooperativistes. Ell exerceix de tècnic en alfabetització. Tres anys dedicat a la formació de mestres. Es tracta de que no sols sàpiguen llegir paraules sinó que sàpiguen llegir la pròpia realitat, ajudar-los a pensar…(com diria Paolo Freire). Sovint la gent et guanya quasi en tot excepte en llegir i escriure!
Quan en unes eleccions guanyen les dretes li treuen la feina promoguda pel ministeri ja que era un personatge crític que no els convenia. “Em cridà el ministre per dir-me que prescindien dels meus serveis i jo li dic: Tanto “disgusto” por haberlo conocido”. Es refugia a la Casa Comunal on la gent li reserva una habitació per a poder viure. Inicien 13 grups d’alfabetització però l’arribada de la TV estira la gent a la fotonovela… i hem de canviar d’horaris. Amb un jove voluntari de Palamós es fa un treball per desactivar una banda juvenil anomenada “Pandilleros violentos”.
L’Ajuntament de Mataró aporta l’1% per fer un centre juvenil per a nens de carrer. Passen de tirar pedres a fer equip de futbol i de l’equip a fer un circ.

A Nicaragua la dona carrega amb tot mentre l’home sol anar per lliure.

Segon amor: xarxa d’intercanvi de coneixements de Nou Barris.
El diner no compte en aquest projecte. Partim de que tots podem aprendre i tots podem ensenyar. Els infants també ens poden ensenyar. Quan el govern subvenciona es sol perdre en implicació. Es sol començar per fer intercanvi d’objectes, frases provocatives: “Era tan pobre que solo tenia dinero”, “Si te asusta el más allá apunta al más acà”, “Ayer es historia, manyana un misterio, hoy es un regalo”…
Tenim en xarxa 430 persones, de 6 a 86 anys. Tots aprenem de tots (amb alguns encara no ho hem aconseguit, sobretot alguns marroquis, llatino-americans,…)
Aprenem el que interessa: informàtica, catlà, gignàstica, francès, espiritualitat, àrab… Excepcionalment hem demanat 3 euros per tot l’any. El que importa és fer teixit social, no el llegir i escriure.
No s’ha de fer perquè t’estimin o per tenir èxit. Ho fas perquè et surt de dintre.
Quan el qüestionem sobre la crisi actual ens remet a quan vivíem temps difícils després de la guerra civil: “Contra Franco viviamos mejor”.

Hem agraït l’aportació del Rafa i se li ha donat una peça de ceràmica feta pels “nois”

En Manuel li dóna l’obsequi a en Rafa.

Entrades relacionades

Translate »