Història

 

L’ORIGEN

Els inicis de les Comunitats de l’Arca a Catalunya els trobem en la determinació del Doctor Joan Pujol i la seva esposa  Teresa Morell. Aquesta parella van tenir un fill amb la Síndrome de Down, en Joan, i des de sempre havíen tingut una gran sensibilitat i compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual. Alhora eren membres de les Comunitats de Fe i Llum, fundades, igual que les Comunitats de l’Arca, per Jean Vanier.

En una reunió de Fe i Llum a Barcelona, va assistir-hi també l’Alain Saint-Macary, membre de l’Arca, convidat pel pare Josep Maria Segura, escolapi. Així es produí la primera trobada de la família Pujol amb l’Arca. Posteriorment van realitzar una estada a la comunitat de la Merci a França.

Aprofitant la bona relació que tenia la família amb els Germans Camils, dels quals n’era metge el Dr. Pujol, aquest va aconseguir que li cedíssin la masia de Can Trompa (actualment El Rusc)  per anar a viure-hi amb la seva esposa, el seu fill Joan i més tard la seva filla Nuri.

El Dr. Pujol, en Joan i la Teresa

Era el 1975 quan s’iniciaren les obres per acondicionar la masia que es trobava mig en runes i iniciar una comunitat per a persones amb discapacitat intel·lectual.

De seguida trobà voluntaris col·laboradors, particularment joves, que des de l’exterior o fent-hi estades, organitzaven camps de treball, tot fent pinya per a la futura comunitat.

Un cop arreglada la masia el Dr. Pujol escollí el nom de la Comunitat, es diria El Rusc, perquè en un rusc d’abelles  hi ha una excel·lent organització i cadascú té la seva feina i treballa pel bé comú.

El 1977 es constitueix com Associació.

La vida a la llar El Rusc es combina amb les feines del camp i la cura d’animals a la mateixa finca.

Tot seguit es va crear el Centre Ocupacional on es realitzen activitats laborals, terapèutiques, d’oci, esportives, etc… amb el desig de viure integrats en la societat i en el poble de Tordera.

 

Visita de Jean Vanier al Rusc

Visita de Jean Vanier al Rusc

 

INCORPORACIÓ A LES COMUNITATS DE L’ARCA

Donada la precària salut del Dr. Pujol, l’any 1982, amb la seva esposa, el seu fill Joan i algunes persones acollides, es traslladaren a viure a un pis a Tordera, que anomenaren El Cenacle. Al cap de dos anys retornen a viure a Barcelona.

El 17 de març de 1985 la comunitat El Rusc fou acollida com a membre de ple dret a la Federació de Comunitats de l’Arca Internacional.

 

 

INICI DE LA COMUNITAT ELS AVETS

El 1981, tres assistents (monitors) del Rusc anaren a Moià per iniciar una nova llar: Els Avets,  gràcies a la donació d’una casa de la Sra. Renée Puy. Aquesta nova llar, amb el Taller Arc de Sant Martí ubicat en un immoble dels pares Escolapis de Moià formaren part de la Comunitat El Rusc. A Moià hi havia les dones i a Tordera els homes. Poc després Els Avets passen a formar part de les comunitats de l’Arca, independents de Tordera però formant part de la mateixa entitat: l’Associació Rusc i Avets.

 

EL RUSC ES FA GRAN

L’any 1992 es va innaugurar la segona llar residència en el nucli urbà de Tordera per a 8 perones, que s’anomenà El Petit Príncep.

IMG_0246

Vista del Pou i el Rusc (2012)

Al 2010 s’innaugura El Pou. Un nou espai comunitari, aprofitant l’estructura del vell edifici, on fèia molts anys hi havia el bestià i que es trobava pràcticament en desús. S’anomenà així per ressaltar un pou d’aigua que es troba just al costat de l’edifici. S’hi instal·len els despatxos, sales de reunions i una gran sala polivalent que serveix diàriament de menjador del taller i setmanalment per acollir-hi les reunions comunitàries, xerrades, testimonis, etc.

L’any 2012 les persones de la Llar El Rusc passen a la nova Llar-Residència, El Brunzit, també en el nucli urbà de Tordera, amb capacitat per a 10 persones. Es fa realitat el desig d’anar a viure tots al poble.

El Centre Ocupacional El Rusc segueix ubicat a la masia. Així les persones segueixen anant cada dia a treballar-hi. S’usa tota la planta baixa. I al primer pis es conserven les habitacions i s’usa la Llar per alguns cap de setmana, festius i sobretot per gaudir-la durant les vacances d’estiu.

L’any 2013 l’Associació Rusc i Avets passa a constituir-se com a Fundació Dr. Joan Pujol El Rusc.

 

El 2016 és l’any de la innauguració de la Llar El Lledoner. És un servei llargament esperat per l’entitat, per a 6 persones en situació d’envelliment o suport integral i que respon a les necessitats reals de les persones del Rusc.

També és l’any de l’ampliació del Centre Ocupacional, que s’organitza en dos espais diferents. El gruix del grup segueix a la masia però els que viuen al Lledoner realitzen l’activitat diària de Servei de Teràpia Ocupacional a la mateixa llar.

 

Documentació: